آشپزی(شغل و رشته)

آشپزی

آشپزی

آشپزی

آشپز کیست؟

((آشپز))کسی است که با دقت و ظرافت، مواد غذایی خام را به انواع غذاهای خوش مزه و مقوی تبدیل میکند.

ویژگی های آشپزی:

مدیر و مدبر است:

این ویژگی برای سر آشپز ها ضروری است. آنها باید در هر شرایطی قادر به کنترل آشپزخانه ها باشند و بتوانند به مشتریان پاسخ قانع کننده ایی بدهند.

خلاق و خوش ذوق است:

آشپزی نه تنها یک شغل بلکه یک هنر است. با داشتن این خصوصیت ها آشپز زود تر در کارش پیشرفت میکند؛ چرا که مشتری ها دوست دارند غذایی خوش طعم، متفاوت و زیبا بخورند.

سرعت عمل بالایی دارد:

آشپز باید بتواند مقدار زیادی غذا را در زمان کوتاهی اماده کند؛ بنابر این، سرعت عمل از ویژگی های اصلی این افراد است.

منظم است:

رعایت نظم برای یک آشپز حرفه ایی از ملزومات است.

با حوصله است:

اگر آشپز با حوصله آشپزی نکند،  غذایش خوش مزه نخواهد شد.

چطور آشپز شویم؟

شما میتوانید در هنرستان و در شاخه کار و دانش، رشته آشپزی بخوانید؛ علاوه بر این، میتوانید در آموزشگاه های آشپزی دوره های آشپزی  را بگذرانید. این دوره ها شامل اشنایی با خواص خوراکی ها، نحوه جلوگیری از فاسد شدن غذا ها، انواع تزئین(سفره ارایی)، اشنایی لا نحوه پختن غذا های گوناگون و همین طور دوره های بهداشت محیط و بهداشت مواد غذایی است. پس از گذراندن این دوره ها،  شما از سازمان فنی حرفه ایی کشور گواهی نامه رسمی دریافت میکنید. یادتان باشد هر شش ماه یک بار باید کارت بهداشت خود را تمدید کنید و هر دو سال یک بار هم برای دوره هایی که گذراندید،  باز آموزی شوید و پروانه دوره ها را تمدید کنید. اگر دوست دارید تحصیلات دانشگاهی داشته باشید، میتوانید در رشته های مدیریت هتل داری یا مدیریت جهان گردی ادامه تحصیل دهید . در واقع،  آشپزی  زیر مجموعه هتل داری است.

پیشرفت در شغل آشپزی:

درست است که کلاس های اشپزی اساس کار را به شما آموزش میدهند اما یادتان باشد که تجربه در این شغل، معلم نهایی است. در حقیقت،  کسب تجربه راه اصلی پیشرفت در این شغل است و با کسب تجربه میتوانید تبحر و مهارت لازم را به دست اورید. البته در مسیر ارتقای شغلی، تحصیلات مرتبط و گذراندن دوره های اموزشی میتواند شما را با طیف گسترده ایی از غذا ها اشنا کند و مهم تر از ان، فرهنگ حاکم بر محیط های حرفه ایی تر را به شما نشان دهد. در این شغل در نهایت میتوانید سر آشپز شوید. البته مسیر پیشرفت در شغل اشپزی زمان بر است.  ممکن است سال ها یک کار را در آشپزخانه انجام دهیم تا تخصص لازم را به دست اورید. برای پیشرفت در این شغل میتوانید به طور شخصی اقدام  به تاسیس رستوران کنید که در این صورت ،مسلما   باید سرمایه لازم را داشته باشید.

فضای شغلی آشپزی:

فضای این کار محیط آشپز خانه هاست که گرم و شلوغ اند. نظافت و بهداشت در محیط آشپزخانه اهمیت زیادی دارد. همه اشپز خانه باید لباس واحد و تمیز به تن داشته باشند. در فضای آشپزخانه همه چیز نظم خاص خود را دارد و در واقع، هیاهویی سازمان یافته در این فضای کاری مشاهده میشود. آشپز ها میتوانند در رستوران ها، هتل ها، بیمارستان ها، مراکز تهیه غذا (کیت رینگ))، کافی شاپ ها و مراکز اموزشی و اداری مانند دانشگاه ها و شرکت های دولتی مشغول به کار شوند انها با نانوا ها،  فروشندگان میوه و تره بار و فروشندگان ظروف یک بار مصرف در ارتباط اند.

وظایف و مسئولیت ها:

  • انتخاب مواد اولیه (وظیفه سر آشپز)
  • شناخت مواد اولیه و خواص انها
  • اماده سازی مواد اولیه مانند شست و شو، خرد کردن،  پوست گیری و…
  • ترکیب مواد اولیه با یک دیگر
  • پخت مواد

کشیدن غذا شامل انتخاب ظرف،  تنظیم مقدار غذا، طراحی و اراستن غذا (وظیفه سر اشپز)

شغل آشپزی چه محاسنی دارد؟

آشپزی  هم نوعی خلق کردن است و همین لذت بزرگ است که آشپز ها را به ادامه کارشان تشویق میکند. این شغل بیشتر از انکه حرفه باشد، هنر است؛ بنابر این، مهم ترین حس ان، رضایت خاطری است که پس از انجام دادن رین کار در شاغلان انبه وجود می اید. اگر فردی به این حرفه هنری علاقه مند باشد،  از انجام ان بسیار لذت خواهند برد. این نکته ایی است که شاید در کمتر شغلی به این اندازه عمومیت داشته باشد.

محدودیت های شغلی آشپزی چیست؟

ساعات کاری اشپزها زیاد و فشرده است.انها در حدود ۱۲تا۱۳ ساعت کار میکنند و تعطیلی ندارند؛ در روز های تعطیل مشتریان رستوران تا بیشترند(البته به جز آشپز هایی که در جاهای دولتی کار میکنند) . انها برای داشتن روز تعطیل مجبور میشوند مرخصی بگیرند. مسیر پیشرفت در این شغل بسیار کند و طولانی است.

اهمیت شغلی آشپزی:

غذا از نیاز های اولیه ماست اما امروزه در جهان پرداختن به این نیاز از حد پایه ایی ان فراتر رفته و همین موضوع،  طبخ غذا را به کاری تخصصی تبدیل کرده است. با توجه به غذا ها و خوراکی ها،  هم به دلیل تاثیر مستقیمی است که بر سلامت انسان ها دارند و هم به این دلیل که مردم دوست دارند تنوع و گستردگی انواع خوراکی ها-حتی غذاهای مربوط به فرهنگ ها و ملل دیگر -را نیز تجربه کنند. این اشپز ها هستند که میتوانند با طبخ غذاهای مختلف و ایجاد تنوع در نوع پخت غذاها، یک نواختی تغذیه روزمره را از بین ببرند. انها با هنر و تخصصی که دارند، خواص غذایی مواد را در طول پخت حفظ میکنند. بنابر این، با وجود انها میتوانیم غذاهای خوش مزه و رنگارنگ و انسان هایی سالم داشته باشیم.

منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر:

ابتدا به وبگاه  انجمن آشپزان ایرانی به نشانی www.iranianchefs.com سر بزنید. مراجعه به مراکز اموزشی آشپزی یا مطالعه کتاب ها و مجلاتی در این زمینه هم مفید است.

لطفا سوالات و اطلاعات خود را در قسمت نظرات با ما و دوستانتان به اشتراک بگذاریدwww.mivezendegi.ir

میوه زندگی در شبکه های اجتماعی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منوی دسته های خود را در هدرساز -> موبایل -> منوی اصلی موبایل -> نمایش/مخفی -> انتخاب منو، تنظیم کنید.
سبد خرید
ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد
فروشگاه
لیست علاقه مندی ها
0 مورد سبد خرید
حساب من